دستکاری ژنتیکی گاوها برای تولید شیر بدون لاکتوز

نیوزتل: پژوهشگران روسی اعلام نمودند که توانستند با موفقیت نخستین گاو شبیه سازی شده این کشور را متولد کنند و الان درحال ویرایش ژن های این گاو برای تولید شیر غیر حساسیت زا هستند.
به گزارش نیوزتل به نقل از ایسنا و به نقل از دیلی میل، این گوساله که هنوز نامی ندارد در آوریل ۲۰۲۰ متولد شد و وزن آن حدود ۱۴۰ پوند (۶۳.۵ کیلوگرم) بود.
در سال اول تولدش او را در یک محفظه جداگانه از مادرش نگهداری کردند. این گوساله که حالا ۱۴ ماه دارد نزدیک به یک تن وزن دارد و بنظر می رسد سالم می باشد و چرخه تولید مثل طبیعی دارد.
گالینا سینگیانا(Galina Singina)، محقق مرکز علوم دام پروری ارنست و نویسنده این مقاله می گوید: از ماه مه تا کنون این گوساله با گاوهای دیگر هم مرتع بوده است.
این گوساله نیاز به سازگار شدن با دیگر گاوها داشت که این اتفاق به سرعت رخ داد.
این آزمایش به دو دلیل موفقیت آمیز بود، به قول موسسه علم و فناوری “Skoltech” مسکو، پژوهشگران موفق به تغییر ژن های این گاو شدند به شکلی که شیر آن پروتئینی که منجر به عدم تحمل لاکتوز در افراد می شود را ندارد.
سینگینا و همکارانش در موسسه “Skoltech” و دانشگاه ایالتی مسکو ژن های تولید کننده پروتئین بتا لاکتوگلوبولین را غیرفعال کردند. این پروتئین موجب عدم تحمل لاکتوز در بعضی افراد می شود.
پژوهشگران از فناوری کریسپرکَس ۹ (CRISPR/Cas۹) برای از بین بردن دو ژن “PAEP” و “LOC۱۰۰۸۴۸۶۱۰” استفاده کردند این دو ژن در تولید بتا لاکتوگلوبولین نقش دارند.
آنها بعد از شبیه سازی (کلون کردن) این گوساله، جنین حاصله را در رحم یک گاو قرار دادند. به قول پتر سرگیف(Petr Sergiev)، استاد موسسه “Skoltech” تولید موش های اصلاح ژنتیکی شده کار رایجی است اما اصلاح گونه های دیگر هزینه و مشکلات بیشتری دارد و مشکل تر است.
بدین سبب تولید یک گاو با شیر غیر حساسیت زا نه فقط برای دامداری موضوع قابل توجهی است بلکه یک پروژه جالب نیز هست.
به قول موسسه ملی دیابت و بیماریهای گوارشی و کلیوی، حدودا ۷۰ درصد جمعیت جهان با مشکل عدم تحمل لاکتوز روبه رو هستند و هضم شیر و محصولات لبنی برای آنها دشوار است.
سرگیف توضیح داد هدف نهایی تولید نژاد جدیدی از گاوهاست که شیر بدون لاکتوز تولید می کنند.
پژوهشگران نیوزلندی نیز با ویرایش ژنتیکی گاوهایی ایجاد کردند که بر خلاف لکه های سیاه معمول لکه های خاکستری دارند این کار برای خنک تر ماندن گاوها در مراتع و جذب گرمای کمتر انجام شد.
گرما یکی از دلیلهای کاهش باروری و شیردهی گاوها در طول تابستان است.
دو گاو به وجود آمده با لکه های خاکستری بااینکه هیچ نشانه ای از جهش احتمالی خارج از هدف نشان ندادند اما هردو طی چند هفته از بین رفتند.

منبع: