نتایج یک مطالعه روی مغز نشان داد چرا موسیقی ما را تحت تاثیر قرار می دهد؟

به گزارش نیوزتل یک مطالعه موفقیت آمیز در زمینه تصویربرداری الکتروانسفالوگرافی(EEG) دریچه ای را برای تحقیق در زمینه لذت بردن از موسیقی در آینده باز کرده است.
به گزارش نیوزتل به نقل از ایسنا و به نقل از نیو اطلس، هرکسی می تواند با شنیدن آهنگ مورد علاقه خود، لذت یا مو به تن سیخ شدن را در سرتاسر بدن خود تجربه کند. ما می دانیم که گوش دادن به موسیقی می تواند احساسات زیادی از لذت تا غصه را در ما برانگیخته کند و مطالعات تصویربرداری از مغز قبلا نشان داده است که فعالیتهای مغزی بسیاری در مناطق پاداش مغز وجود دارد که با موسیقی تحریک می شود.
یک مطالعه جدید از گروهی از دانشمندان مغز و اعصاب فرانسوی بینش جدیدی در مورد چگونگی تولید این احساس در مغز ما بر اثر شنیدن موسیقی عرضه می دهد. این تحقیق برای نخستین بار است که این پدیده را با استفاده از نوع جدیدی از سیستم EEG با چگالی بالا بررسی می کند که اجازه می دهد فعالیت الکتریکی در محیط های طبیعی تر اندازه گیری شود.
محققان در مطالعه جدید خود نوشتند: این تحقیقات مغزی محدود به آزمایش های آزمایشگاهی با روش های تصویربرداری عصبی سنگین (fMRI، اسکن PET) است در حالیکه علوم اعصاب اجتماعی و در نتیجه مطالعه احساسات جمعی، به سمت الگوهای طبیعی/زیست محیطی در حال حرکت است. تازگی این تحقیق جدید در مقایسه با کارهای قبلی، استفاده از EEG بی سیم همراه می باشد که می تواند امکان مطالعه فعالیت مغزی را در اوج احساسات شنیدن موسیقی در شرایط اکولوژیکی/طبیعی فراهم آورد.
این مطالعه ۱۸ نفر را بررسی کرد. هر شرکت کننده پنج آهنگ را که احساساتش را برمی انگیخت، برگزید. همینطور سه موسیقی خنثی توسط تیم تحقیق انتخاب گردید. محققان سپس فعالیت EEG مغز شرکت کنندگان را با برانگیختگی احساسی آنها مرتبط کردند.
هنگامی که افراد در هنگام گوش دادن به موسیقی احساس برانگیختگی کردند، محققان فعالیت در سه منطقه خاص از مغز آنها را شناسایی کردند: قشر اربیتوفرونتال، ناحیه حرکتی مکمل و لوب تمپورال راست.
محققان مطرح می کنند این الگوی فعالیت فرکانسی، نشان دهنده کار مغز برای پردازش موسیقی و متعاقب آن ترشح دوپامین (انتقال دهنده عصبی که با احساسات مثبت و احساس خوب همراه است) است.
این تحقیق، مطالعات پیچیده تر تصویربرداری عصبی را نشان داده است که همان مناطق مغزی را که با پدیده برانگیختگی بر اثر شنیدن موسیقی مرتبط می باشد، پیوند می دهد.
“تیبالت چابین” نویسنده این مطالعه می گوید: این شواهد جدید نشان داده است EEG می تواند به صورت موثر این سیگنال ها را تشخیص دهد و امکان را برای تحقیقات هیجان انگیزتر در آینده در مورد چگونگی تاثیر موسیقی بر روی مغز فراهم می آورد.
وی ادامه داد: این حقیقت که ما می توانیم این پدیده را با EEG اندازه گیری نماییم، فرصت هایی را برای مطالعه در زمینه های دیگر فراهم می آورد. این مطالعه نمای خوبی برای تحقیق درباره برانگیخته شدن احساسات در اثر شنیدن موسیقی است.
“چابین” اشاره می کند که این مطالعه جدید شواهد واضح تری را عرضه می دهد که به نظر می آید مغز ما دارای سیستم های پاداش است که با موسیقی تحریک می شود که ناگزیر به این سؤال منجر می شود که عملکرد تکاملی این مکانیسم چیست؟
“چابین” می گوید: آنچه بیشتر از همه جذاب است، این است که به نظر می آید موسیقی هیچ فواید بیولوژیکی برای ما ندارد. با این وجود، تاثیر دوپامین و سیستم پاداش در پردازش لذت موسیقی عملکرد باستانی تأثیر موسیقی را نشان داده است.
اینکه این عملکرد باستانی یا اجدادی دقیقاً چه چیزی می تواند باشد، هنوز یک راز است. سایر رفتارهایی که سبب ایجاد مسیرهای پاداش مشابه در مغز می شوند، اساساً بیشتر در ارتباط با فعالیتهایی هستند که به وضوح ما برای زنده ماندن به آنها نیاز داریم. اما گوش دادن به موسیقی مطمئناً هم وزن غذا خوردن یا جفت گیری نیست.
برخی محققان اعلام نموده اند که موسیقی در پیوند جوامع نقشی اساسی دارد و ایجاد این مسیرهای پاداش در پاسخ به موسیقی در تنظیمات گروهی می تواند به اتحاد گروه های اجتماعی کمک نماید.
“چابین” می گوید حالا که این روش، سنجش موثر فعالیت مغزی در پاسخ به موسیقی را فراهم نموده است، گام بعدی پیگیری پاسخ های گروهی در تنظیمات مختلف طبیعی است.
وی ادامه داد: ما می خواهیم اندازه گیری نماییم که چگونه فعالیتهای مغزی و فیزیولوژیکی چندین شرکت کننده در محیط های موسیقی طبیعی و اجتماعی به هم مرتبط هستند. لذت موسیقی یک پدیده بسیار جالب است که شایسته است بیشتر بررسی شود تا درک شود که چرا موسیقی سیستم پاداش مغز ما را تحریک می کند و چرا موسیقی در زندگی انسان ضروریست.
این مطالعه جدید در مجله Frontiers in Neuroscience انتشار یافته است.