در موسسه پژوهشی صنایع غذایی؛ پودر پالپ و قرص جوشان از ضایعات زرشک تولید شد

نیوزتل: محققان موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی موفق شدند از ضایعات زرشک، محصول پالپ و قرص جوشان زرشک را به تولید برسانند.
به گزارش نیوزتل به نقل از مهر، زرشک یکی از محصولات مهم اقتصادی ایران به حساب می آید که خاستگاه اصلی آن در خراسان جنوبی است. زرشک از معدود گیاهانی است که از ریشه، ساقه، برگ، گل و پوست آن استفاده های مختلف غذایی، دارویی و صنعتی می شود. این گیاه به واسطه داشتن ترکیبات متفاوت مانند ترکیبات فنولی، ویتامین C و آلکالوئیدها دارای فعالیتهای آنتی اکسیدانی بالایی بوده و در تقویت قلب، درمان دیابت و چاقی، تصفیه کبد، کاهش وزن و … مؤثر است. با عنایت به این که فصل برداشت زرشک بسیار کوتاه است و بازار کشش لازم جهت جذب این محصول مفید و گران قیمت را ندارد، تولید محصولات پرکاربرد و متنوع و ماندگار از اولویت های سرمایه گذاری برای چنین محصولی محسوب می شوند. تکنولوژی پیشرفته مواد غذایی سبب شده که ما بتوانیم حداکثر استفاده را از مواد به عمل آوریم و از ضایع شدن محصولات جلوگیر ی شود. محصولات زیادی قابل تولید از زرشک هستند، یکی از فراورده های موردعلاقه حاصل از زرشک، آب زرشک است. در فرآیند تولید آب زرشک بخشی از زرشک در مراحل سورت و آبگیری (تفاله‌ی زرشک) به صورت ضایعات از چرخه‌ی تولید خارج می شود. در همین راستا محققان مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی با همکاری یک بخش خصوصی موفق شدند که از ضایعات زرشک و آب زرشک محصولات دیگری را به تولید برسانند. یکی از این محصولات پودر پالپ بعنوان طعم دهنده غذایی است.

پودر پالپ زرشک یک طعم دهنده غذایی بسیار عالی است که می تواند همانند لیمو عمانی آنرا به غذا اضافه کرد با عنایت به این که ضایعات زرشک هم حاوی ترکیبات آنتی اکسیدانی و فیبر هستند علاوه بر ایجاد طعم ترش، خواص زرشک را هم برجای می گذارد.تولید قرص جوشان زرشکاز دیگر محصولاتی که این محققان با ضایعات زرشک به تولید رساندند قرص جوشان است. با عنایت به این که نوشیدنی زرشک یک محصول پرمصرف و مورد پسند است میتوان آنرا به صورت قرص جوشان عرضه نمود که جهت مصرف نوشیدنی همیشه در دسترس و صادرات آن هم امکان پذیر باشد این محصول به تولید رسید. قرص های جوشان میوه به دلیل راحتی در استفاده، ذخیره سازی و حمل و نقل و فرموله کردن آن محبوبیت زیادی در دنیا به دست آورده اند. باآنکه خاصیت فشرده شدن پودر آب زرشک، چگالی و اندازه ذرات، شکل و خواص سطحی پودر تحت تاثیر روش خشک کردن قرار دادند. در این پژوهش با انتخاب روش و شرایط مناسب خشک کردن، قرص جوشان آب زرشک دارای فعالیت آنتی اکسیدانی پایدار طی زمان ماندگاری، رنگ و طعم مطلوب بدست آمد. طرح تولید پودر، قرص و قرص جوشان زرشک از ضایعات این محصول می تواند بعنوان یک فرصت سرمایه گذاری خوب در زمینه صنایع تبدیلی باشد و با عنایت به وجود مواد اولیه مناسب در ایران خصوصاً در منطقه خراسان جنوبی ایده خوبی در سرمایه گذاری صنعتی محسوب شود. از طرفی با عنایت به این که این محصول صرفا در خراسان جنوبی کشت می شود و عمده کشاورزان در مناطق زهان و قاین به این کشت مشغولند بنابراین جهت اشتغال زایی و ایجاد محصولات باارزش افزوده از اهمیت بسیار بالایی دارد.

منبع: