یک مطالعه جدید نشان میدهد که دلفین ها دارای خاصیت های شخصیتی بسیار شبیه به انسان ها و دارای کنجکاوی و جامعه پذیری مشترک با ما هستند.
به گزارش نیوزتل به نقل از ایسنا و به نقل از آی ای، دلفین ها موجوداتی دلنشین، بازیگوش و کاملاً تعاملی هستند. حالا یک مطالعه جدید نشان داده است که این حیوانات علاوه بر این خاصیت ها، دارای خاصیت های شخصیتی کاملاً شبیه به انسان نیز هستند.
این تحقیق که در سال ۲۰۱۲ شروع شد، ۱۳۴ دلفین پوزه بطری معمولی نر و ماده را در هشت زیستگاه در سراسر جهان مورد ارزیابی قرار داد و نشان داد که آنها دارای چندین خاصیت بسیار شبیه به انسان، خصوصاً کنجکاوی و جامعه پذیری هستند.
دلفین پوزه بطری معمولی شناخته شده ترین عضو خانواده دلفین سانان و از گونه دلفین هایی است که به وفور در آکواریوم های دنیا جهت عملیات نمایشی به کار گرفته می شود.
این یافته، پژوهشگران را به فکر فرو برد که این شباهت ها هنگامی که دلفین ها و انسان ها در زیستگاه های متفاوتی تکامل یافته اند، چگونه به وجود آمده است؟
دکتر “بلیک مورتون” روانشناس دانشگاه “هال” و سرپرست این مطالعه اظهار داشت: دلفین ها حیوانات ایده آلی برای این نوع مطالعه بودند، برای اینکه دلفین ها مانند پستانداران باهوش و اجتماعی هستند. ما استدلال کردیم که اگر عواملی همچون هوش و ذکاوت در شکل گیری شخصیت موثر است، پس دلفین ها باید از خاصیت های شخصیتی مشابه با نخستیان یا نخستی سانان برخوردار باشند.
وی ادامه داد: دلفین ها مانند خیلی از نخستی های بزرگ، دارای مغزی هستند که بطور قابل توجهی بزرگتر از آن چیزی است که بدن آنها برای عملکردهای اساسی بدن نیاز دارد. این مقدار اضافی از مغز در آنها اساساً توانایی آنها را در هوشمند بودن می افزاید و گونه های هوشمند نیز اغلب بسیار کنجکاو هستند.
نخستی سانان یا نخستی ها(Primates) یکی از راسته های پستانداران از فرورده جفت داران است که شامل تمامی میمون ها، کپی ها و انسان می شود. این راسته همچون گروه های بسیار متنوع و پرجمعیت در بین پستانداران است و تا حالا بیش از ۳۵۰ گونه از نخستی ها شمارش شده اند.
در نخستی سانان نیمکره های مغز بسیار توسعه یافته است. چشم ها در جلوی سر واقع شده اند. انگشت شست در پا یا دست طوری قرار گرفته که گرفتن اجسام را امکان پذیر می سازد. این انگشت در مقابل چهار انگشت دیگر قرار می گیرد.
کوچکترین عضو نخستی ها تنها ۵۵ گرم وزن دارد و بزرگترین شان(گوریل پشت نقره ای) تا ۲۵۰ کیلوگرم وزن پیدا می کند.
نخستی ها به خاطر ساختارهای اجتماعی پیچیده و هوش شان شناخته شده هستند. چنین چیزی به آنها امکان می دهد تا تجربه به دست بیاورند و آنرا به نسل بعد از خود منتقل کنند. همه آنها دوره ای طولانی از نگهداری از فرزند دارند که طی آن مادر تجربه های خودرا به فرزندان خود آموزش می دهد. انتقال نسل به نسل آموخته ها و تجربه ها موجب پدید آمدن فرهنگ شده است؛ چیزی که در بعضی اعضای این گروه همچون انسان ها بیشتر دیده می شود.
“مورتون” تحقیقات خودرا برمبنای پنج خاصیت انجام داد که گمان می رود اساس شخصیت انسان است. این خاصیت ها شامل پذیرا بودن، وظیفه شناسی، برون گرایی، موافقت پذیری و روان رنجوری است. البته “مورتون” تاکید می کند که شخصیت انسان ها و دلفین ها دقیقاً مطابقت ندارد، اما دارای تعدادی از صفات مشابه هستند.
وی اظهار داشت: من نمی خواهم مردم سوءتعبیر کنند و بگویند انسان و دلفین از خاصیت های شخصیتی یکسانی برخوردار می باشند، چونکه نیستند. آنها فقط در بعضی موارد بسیار شبیه به ما هستند.
وی توضیح داد که هنوز کاملاً درک نشده است که چرا رفتار انسان به آن پنج خاصیت خلاصه می شود و یکی از راه های جستجو برای درک این مسئله، مطالعه حیوانات است.
وی می گوید: تحقیقات زیادی روی نخستی ها انجام شده است، بدین سبب ما تصمیم گرفتیم کاری متفاوت انجام دهیم و دلفین ها را بررسی نماییم. هیچ کس قبلاً شخصیت دلفین ها را به روشی که ما مطالعه کرده ایم، مطالعه نکرده است.
این مطالعه در مجله Comparative Psychology انتشار یافته است.