اولین سوخت گیری کامل استارشیپ انجام شد

به گزارش نیوزتل، شرکت اسپیس ایکس برای نخستین بار مخازن جدید ترین موشک درحال توسعه خود معروف به استارشیپ را کاملاً از سوخت پر کرد و اصطلاحا «تمرین لباس خیس» آنرا به انجام رساند تا بزودی رهسپار اولین پرواز آزمایشی مداری خود شود.
به گزارش نیوزتل به نقل از ایسنا و به نقل از اسپیس، شرکت اسپیس ایکس(SpaceX) برای نخستین بار روز گذشته ۲۳ ژانویه یک موشک استارشیپ را کاملاً سوخت رسانی کرد و نقطه عطف بزرگی را در راه این موشک به سمت نخستین پرواز مداری رقم زد.
این شرکت که متعلق به ثروتمندترین فرد دنیا یعنی ایلان ماسک است، روز گذشته در تاسیسات معروف به استاربیس(Starbase) خود واقع در جنوب تگزاس یک «تمرین لباس خیس» را با استارشیپ ۱۲۰ متری انجام داد و خیلی از مراحلی را که در روز پرتاب انجام خواهد داد، آزمود.
این تمرین شامل بارگیری اکسیژن مایع و پیشرانه متان مایع در مرحله اول معروف به سوپر هوی(Super Heavy) و مرحله فوقانی آن به نام استارشیپ بود.
«تمرین لباس خیس» به مجموعه آزمایش ها و شبیه سازی های حیاتی برای مساعدت با تعیین آمادگی موشک برای پرتاب گفته می شود.
اسپیس ایکس اوایل ماه جاری استارشیپ را روی سکوی پرتاب مداری استاربیس قرار داد.
ازاین رو استارشیپ نخستین تمرین کامل لباس خیس خویش را روز گذشته به پایان رساند. اسپیس ایکس در توییتر اظهار داشت: این نخستین باری بود که استارشیپ و تقویت کننده آن به صورت یکپارچه به صورت کامل با بیشتر از ۱۰ میلیون پوند پیشران بارگیری می شد.
این شرکت در توییت دیگری افزود: آزمایش امروز به تأیید شمارش معکوس برای پرتاب مداری استارشیپ کمک می نماید.
ایلان ماسک گفته است که این مأموریت که به مدار زمین سفر خواهد کرد، به صورت هدفمند در اقیانوس آرام در نزدیکی هاوایی فرود خواهد آمد و می تواند در ماه آینده از پایگاه استاربیس پرتاب شود.
با این وجود، اسپیس ایکس هنوز باید بعضی از کارهای مهم را بررسی کند تا این اتفاق بیفتد. بعنوان مثال، این شرکت، استارشیپ را از تقویت کننده جدا می کند تا تمام ۳۳ موتور رپتور(Raptor) آنرا به صورت همزمان آزمایش کند که قوی ترین آزمایش «آتش ثابت»ی خواهد بود که اسپیس ایکس تا به امروز با این موشک انجام داده است. اسپیس ایکس تابحال فقط ۱۴ رپتور آنرا همزمان روشن کرده است.
استارشیپ یک پرتابگر فوق سنگین دومرحله ای با قابلیت استفاده مجدد است که به دست شرکت اسپیس ایکس از سال ۲۰۱۲ تابحال درحال ساخت و توسعه است. فضاپیمای استارشیپ و پرتابگر فوق سنگین(سوپر هوی) که در مجموع استارشیپ نامیده می شوند، یک سامانه حمل انسان و محموله به مدار زمین، ماه، مریخ و حتی فراتر از آن است که قابلیت استفاده مجدد و حمل بیشتر از ۱۰۰ تن را دارد.
اسپیس ایکس درحال توسعه استارشیپ است تا افراد و محموله ها را به ماه، مریخ و فراتر از آن برساند. ناسا این وسیله نقلیه را بعنوان نخستین فرودگر ماه برای برنامه آرتمیس(Artemis) خود انتخاب نموده و یوساکو مائزاوا میلیاردر ژاپنی برای خود و برخی از هنرمندان و تأثیرگذاران یک پرواز به مدار ماه را با این وسیله نقلیه رزرو کرده است.
این شرکت همینطور روی استارشیپ حساب ویژه ای باز کرده است تا بخش عمده ای از ماهواره های اینترنتی بزرگ و نسل جدید Starlink ۲.۰ خویش را به فضا پرتاب کند و تقریبا تمام وظایف پرواز فضایی این شرکت را از یک نقطه به بعد بر عهده بگیرد. در صورتیکه در سالهای ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ موشک «فالکون ۹» حداکثر ۶۰ ماهواره استارلینک را به صورت همزمان به مدار زمین می فرستاد، برنامه ریزی شرکت اسپیس ایکس برای ارسال حدود ۴۰۰ ماهواره با هر بار پرتاب استارشیپ است.
باآنکه آینده پرواز فضایی استارشیپ باید مملو از فعالیت و پرتاب باشد، اما این وسیله نقلیه نزدیک به دو سال است که به زمین پیچ شده است. آخرین پرواز آزمایشی استارشیپ در ماه مه ۲۰۲۱ انجام شد که یک نمونه اولیه سه موتوره مرحله فوقانی آن به نام SN۱۵ حدود ۱۰ کیلومتر به آسمان رفت و بازگشت.
البته چندین نمونه اولیه از استارشیپ سفرهای مشابهی را انجام داده بودند، اما SN۱۵ نخستین بار بود که فرود موفقیت آمیزی داشت.

منبع: