چرا پزشکان جراحی رباتیک را به جراحی سنتی ترجیح می دهند؟

نتایج مطالعه اخیر محققان بریتانیایی نشان داده است که جراحی رباتیک خطر کمتری دارد و دوره نقاهت آن هم برای بیماران کوتاه تر است.
به گزارش نیوزتل به نقل از ایسنا، جراحی رباتیک یا جراحی با کمک ربات، پزشکان را قادر می سازد تا انواع مختلفی از اقدامات پیچیده را در مقایسه با روش های جراحی معمولی، با دقت، انعطاف پذیری و کنترل بیشتری انجام دهند. جراحی رباتیک معمولاً جراحی کم تهاجمی است. این ربات ها ضمن ایجاد برش های بسیار کوچک تر از آنچه که به صورت معمول و سنتی انجام می شود، به جراحان اجازه می دهند تا با دقتی باورنکردنی کار خویش را انجام دهند.
خیلی از بیمارستان های ایالات متحده و اروپا از فناوری جراحی رباتیک استقبال کرده اند. پرکاربردترین سیستم جراحی رباتیک بالینی شامل بازوی دوربین دار و بازوهای مکانیکی با ابزار جراحی متصل به آنها است. جراحان، بازوها را در حالیکه در کنسول کامپیوتری نزدیک میز جراحی نشسته اند کنترل می کنند. این کنسول به جراح نمایی با وضوح از ناحیه نشان داده و همراه با بزرگ نمایی، دید سه بعدی از ناحیه جراحی هم عرضه می دهد و جراح می تواند در حین عمل بر کار دیگر اعضای تیم جراحی هم نظارت کامل داشته و به آنها کمک نماید.
جراحانی که از سیستم رباتیک استفاده می نمایند تفاوت جراحی با آن نسبت به انجام جراحی توسط ابزارهای سنتی را درک خواهند کرد. یکی از تفاوت ها دقت عمل بیشتر با کمک ربات و مشاهده بهتر ناحیه جراحی است. با استفاده از جراحی رباتیک، جراحان می توانند اقدامات ظریف و پیچیده ای را انجام دهند که امکان دارد انجام آن کارها با روش های دیگر، دشوار یا غیر ممکن باشد. غالبا، جراحی رباتیک جراحی کم تهاجمی است و از مزایای این جراحی کم تهاجمی میتوان به عوارض کمتر مانند عفونت کمتر محل جراحی، درد و خونریزی کمتر، بهبودی سریع تر، جای زخم کوچک تر و کمتر اشاره نمود.
نتایج مطالعه اخیر محققان کالج دانشگاهی لندن و دانشگاه شفیلد نشان داده است که جراحی رباتیک خطر کمتری دارد و دوره نقاهت آن هم برای بیماران کوتاه تر است. نخستین کارآزمایی بالینی این عمل که توسط دانشمندان کالج دانشگاهی لندن و دانشگاه شفیلد انجام شده نشان داده است که انجام جراحی با کمک ربات ها برای برداشتن و ترمیم سرطان مثانه به بیماران این امکان را می دهد تا خیلی سریع تر بهبود پیدا کنند و به میزان قابل توجهی زمان کمتری را در بیمارستان صرف کنند.
سرطان مثانه بیماری است که رشد بافت غیرطبیعی که بعنوان تومور شناخته می شود، در پوشش مثانه ایجاد می شود. در بعضی موارد، تومور به عضله مثانه توسعه پیدا می کند و می تواند به سرطان ثانویه در سایر قسمت های بدن منجر شود. هر ساله حدود ۱۰ هزار نفر در بریتانیا به سرطان مثانه مبتلا می شوند و بیشتر از سه هزار عمل برداشتن و ترمیم مثانه انجام می شود. روند درمانی سرطان مثانه بسیار هزینه بر است.
طی این مطالعه که یافته های آن در مجله “JAMA” منتشر گردید و توسط بنیاد اورولوژی با کمک مالی از بنیاد Champniss تأمین شد، محققان همینطور کشف کردند که جراحی رباتیک شانس بستری مجدد را به نصف(۵۲درصد) می کاهد و خطر لخته خون هم چهار برابر(۷۷درصد) کاسته می شود.
در واقع ترومبوز/ لخته خون یک پاسخ طبیعی به زخم برای پیشگیری از خونریزی است اما می تواند به ترومبوزیس منجر شود، که این امر خطرآفرین است و زمانی اتفاق می افتد که لخته ها در یک رگ خونی سالم جریان خون را مسدود کنند.
محققان دریافتند در نتیجه دوره نقاهت کوتاه تر، استقامت و کیفیت زندگی بیماران هم بهبود یافته و فعالیت بدنی آنها هم افزایش می یابد چون که طی این مطالعه و آزمایش بر روی بیماران محققان دریافتند گام های روزانه بیماران بعد از دوره نقاهت افزایش پیدا کرده است. داده های میزان گام طی شده توسط بیماران بر روی یک سنسور هوشمند پوشیدنی اندازه گیری می شود.
برخلاف جراحی باز که شامل کار مستقیم جراح بر روی بیمار و ایجاد برش های بزرگ در پوست و ماهیچه می شود، جراحی به کمک ربات به پزشکان امکان می دهد از راه دور ابزارهای کمتر تهاجمی را با استفاده از کنسول و نمای سه بعدی کنترل کنند. هم اکنون جراحی رباتیک فقط در چند بیمارستان بریتانیا انجام می شود.
محققان کالج دانشگاهی لندن اظهار کردند: به رغم این که جراحی به کمک ربات به صورت گسترده در دسترس می باشد، ارزیابی بالینی قابل توجهی وجود نداشته است. در این مطالعه ما می خواستیم مشخص نماییم که آیا جراحی با کمک ربات در مقایسه با جراحی باز در زمینه کاهش زمان سپری شده در بیمارستان، کاهش پذیرش مجدد و بهبودی بهتر و کیفیت زندگی بهتر است یا خیر. یک یافته غیرمنتظره کاهش چشم گیر لخته های خون در بیمارانی بود که تحت عمل جراحی رباتیک قرار گرفتند. این نشان دهنده یک جراحی ایمن است که بیماران از عوارض بسیار کمتر و بازگشت سریع تر به زندگی عادی سود می برند. نتایج این مطالعه مهم می باشد. با استفاده از این جراحی پیشرفته، زمان بستری شدن در بیمارستان کاسته می شود و بهبودی سریع تر می شود. در نهایت به بیماران امکان می دهد سریع تر به خانه بازگردند.
در این مطالعه محققان آزمایشی را در ۹ بیمارستان بریتانیا و بر روی ۳۳۸ بیمار مبتلا به سرطان مثانه غیر متاستاتیک که به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند، انجام دادند. ۱۶۹ بیمار عمل مثانه برداری یا سیستکتومی رادیکال به کمک ربات(برداشتن مثانه) با بازسازی داخل بدنی(فرایند برداشتن بخشی از روده برای ساختن مثانه جدید) انجام دادند و ۱۶۹ بیمار دیگر هم سیستکتومی رادیکال باز انجام دادند.
نکته درخشان این کارآزمایی، مدت اقامت در بیمارستان بعد از جراحی بود. به صورت متوسط، گروهی که به کمک ربات جراحی شدند، هشت روز در بیمارستان ماندند اما گروه دیگر ۱۰ روز در بیمارستان بستری بودند. پیامد ثانویه دیگر در ۹۰ روز، ۶ و ۱۲ ماه بعد از جراحی مورد ارزیابی قرار گرفت. این موارد شامل بررسی لخته خون، عوارض زخم، کیفیت زندگی، ناتوانی، استقامت و سطح فعالیت بود. همه نتایج ثانویه با جراحی به کمک ربات کاهش یا بهبود یافتند بودند یا اگر بهبود نیافته بودند، حدودا برابر با جراحی باز بودند.
به تازگی یک شرکت چینی هم اظهار کرده موفق به توسعه یک ربات جراحی آندوسکوپی شده است. حال آزمایشات بالینی این ربات در زمینه جراحی زنان و زایمان در بیمارستان ها شروع شده است که این مورد نشان دهنده پیشرفت عظیم چینی ها در زمینه صنعت توسعه ربات جراحی است.
این ربات که توسط شرکت پزشکی”Edge Medical Robotics” واقع در شهر شنژن چین توسعه یافته است، پزشکان را قادر می کند تا با دقت و کنترل بیشتری نسبت به روش های معمول، عمل جراحی را انجام دهند. آزمایشات این ربات در بیمارستان عمومی ارتش آزادی بخش خلق چین(PLA) در پکن و نخستین بیمارستان وابسته به دانشگاه ژنگژو در استان هنان چین انجام می شود.
“وانگ جیانچن”(Wang Jianchen)، مدیر عامل شرکت “Edge Medical Robotics” اظهار داشت: انجام عمل های جراحی با کمک این ربات یک گام بزرگ در فناوری پزشکی به حساب می آید. با این وجود به علت برخی مشکلات در حوزه فناوری، صنعت توسعه ربات های جراحی داخلی ما مدت ها تحت سلطه محصولات خارجی بود و ربات های جراحی فقط در بخش های زنان و زایمان چند بیمارستان مورد استفاده قرار می گرفتند و هزینه استفاده از آنها بسیار بالا و برای خیلی از بیماران مقدور نبود و این موضوعات مانع پیشرفت جراحی رباتیک در چین می شد.
همینطور “جی می”(Ji Mei)، متخصص زنان و زایمان بیمارستان وابسته به دانشگاه ژنگژو اظهار داشت: ربات های جراحی ساخت چین در مقایسه با ربات های همسان ساخت کشورهای دیگر مقرون به صرفه ترند و از پتانسیل بالایی برای انجام امور و مراقبت های اولیه برخوردار می باشند.
“منگ یوانگوانگ”(Meng Yuanguang)، مدیر بخش زنان و زایمان بیمارستان عمومی ارتش آزادی بخش خلق چین، هم با “جی می” هم نظر بود و اضافه کرد: ربات های جراحی می توانند نقش مهمی در افزایش توانایی بیمارستان ها داشته باشند و به پزشکان اجازه دهند خدمات درمانی بهتری را به بیماران عرضه کنند.

منبع: