چربی قهوه ای در محافظت از بدن در مقابل بیماری های مزمن چه نقشی دارد؟

چربی قهوه ای بافتی است که دلتان می خواهد بیشتر از آن داشته باشید برخلاف چربی سفید که ذخیره کننده کالری است چربی قهوه ای انرژی می سوزاند و دانشمندان امیدوارند که این نوع چربی کلید حل مشکل درمان چاقی باشد.
به گزارش نیوزتل به نقل از ایسنا و به نقل از نیواطلس، اما هنوز مشخص نیست که آیا واقعا افرادی که چربی قهوه ای دارند سلامت تر هستند یا خیر. یکی از دلیلهای مشخص نشدن این مساله آنست که شناسایی چنین افرادی دشوار است برای اینکه این نوع چربی در اعماق بدن پنهان شده است.
اکنون مقاله ای جدید انتشار یافته در مجله ی(nature medicine) شواهدی قوی ارائه می دهد. در بین بیش از ۵۲ هزار شرکت کننده، آن دسته که چربی قهوه ای قابل تشخیص داشتند کمتر از همسالان خود گرفتار بیماریهای قلبی و متابولیکی همچون دیابت نوع ۲ و بیماری سرخرگ کرونری قلب بودند که دلیل اصلی مرگ و میر در ایالات متحده است.
این مطالعه که بزرگترین در نوع خود در میان انسان هاست فواید چربی قهوه ای برای سلامتی را که در مطالعات قبلی به آن اشاره شده بود تایید می کند.
پاول کوهن( Paul Cohen) پزشک موسسه آلبرت رزنیک(Albert Resnick) و استادیار و پزشک ارشد معالجه در بیمارستان دانشگاه راکفلر(Rockefeller) می گوید: این مطالعه برای نخستین بار ارتباطی میان چربی قهوه ای و کاهش مبتلاشدن به بیماریها را نشان میدهد. این یافته ها به ما این اطمینان را می دهد که می توان این نوع چربی را برای منافع درمانی مورد هدف قرار داد.
منبعی ارزشمند
اگرچه چربی قهوه ای دهه ها مورد مطالعه در نوزادان و حیوانات بوده است اما در سال ۲۰۰۹ دانشمندان متوجه وجود این چربی در بزرگسالان شدند که بطور نمونه در اطراف گردن و شانه ها بودند. از آن زمان پژوهشگران در تلاشند تا این سلول های چربی دست نیافتنی را که با سوزاندن کالری به گرم شدن بدن در سرما کمک می کنند مطالعه کنند.
اما مطالعه ی گسترده ی چربی قهوه ای نا ممکن است برای اینکه این بافت تنها به وسیله اسکن برش نگاری (PET) قابل مشاهده می باشد که نوعی خاص از عکس برداری پزشکی است. توبیاس بچر (Tobias Becher)، نخستین نویسنده این تحقیق که قبل از این محقق بالینی در آزمایشگاه کوهن بوده، می گوید: این اسکن ها گران هستند و از آن مهم تر استفاده ی آنها از اشعه است. ما نمی خواهیم افراد سالم زیادی را تحت تاثیر اشعه قرار دهیم.
بچر که یک دانشمند فیزیک است چاره دیگری پیشنهاد داده است. درست روبه روی آزمایشگاه او هزاران نفر سالانه به مرکز سرطان Memorial Sloan Kettering مراجعه می کنند تا اسکن PET را برای ارزیابی سرطان انجام دهند.
بچر می دانست که وقتی رادیولوژیست ها چربی قهوه ای را در این اسکن ها تشخیص می دهند، معمولاً آنرا یادداشت می کنند تا مطمئن شوند با تومور اشتباه گرفته نشود.
بچر می گوید: ما فهمیدیم که این اطلاعات می تواند منبعی باارزش برای شروع کار و بررسی چربی قهوه ای در مقیاس بزرگ جمعیتی باشد.
چربی محافظتی
محققان با همکاری هیکو شوودر(Heiko Schoder) و آندریاس ویبر(Andreas Wibmer) در مرکز سرطان Memorial Sloan Kettering ۱۳۰۰۰۰ اسکن PET را که مربوط به بیش از ۵۲ هزار بیمار بود مورد بررسی قرار دادند و وجود چربی قهوه ای را در حدود ۱۰ درصد افراد یافتند.
کوهن خاطرنشان می کند که این رقم احتمالاً کمتر از میزان اصلی است برای اینکه به این بیماران گفته شده است از قرار گرفتن در معرض سرما، انجام ورزش و مصرف کافئین که تصور می شود موجب افزایش فعالیت چربی قهوه ای شود اجتناب کنند.
چندین بیماری مزمن و معمول در افرادی که چربی قهوه ای قابل تشخیص داشتند کمتر مشاهده شد. برای مثال ۴.۶ درصد این افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ بودند در صورتیکه این رقم در افرادی که چربی قهوه ای قابل مشاهده نداشتند ۹.۵ درصد بود. همین طور ۱۸.۹ درصد افراد دارای چربی قهوه ای کلسترول بالا داشتند این عدد در دسته مقابل ۲۲.۲ درصد بود.
علاوه بر این، این مطالعات سه بیماری دیگر را که در تحقیقات قبلی بیان نشده بودند نشان داد. افراد دارای چربی قهوه ای احتمال ابتلای کمتری به فشار خون، نارسایی احتقانی قلب و بیماری عروق کرونری قلب دارند.
یافته ی اعجاب انگیز دیگر آن بود که چربی قهوه ای مضرات چاقی را خنثی می کند. بطور کلی افراد چاق بیشتر در معرض مبتلاشدن به بیماریهای قلبی و متابولکی هستند اما پژوهشگران دریافتند که آن دسته از افراد چاق که چربی قهوه ای دارند همانند افراد غیرچاق در معرض خطر مبتلاشدن به این نوع بیماریها هستند.
کوهن می گوید: بنظر می رسد این افراد در مقابل مضرات چربی سفید محافظت می شوند.
چیزی بیشتر از یک نیروگاه سوزاننده انرژی
مکانیسم هایی که چربی قهوه ای به وسیله ی آنها به سلامتی افراد کمک می کنند هنوز مشخص نیست، اما برخی سرنخ ها وجود دارد. بعنوان مثال، سلول های چربی قهوه ای برای سوزاندن کالری، گلوکز مصرف می کنند و این احتمال وجود دارد که این عملکرد موجب کاهش سطح گلوکز خون می شود که عاملی برای افزایش ریسک مبتلاشدن به دیابت است.
نقش چربی قهوه ای در سایر موارد مانند فشار خون بالا، که کاملاً به سیستم هورمونی مرتبط می باشد، مرموزتر است.
کوهن می گوید: ما این احتمال را بررسی می نماییم که بافت چربی قهوه ای عملکردی فراتر از مصرف گلوکز و سوزاندن کالری داشته باشد و شاید در حقیقت در سیگنال دهی هورمونی به اندام های دیگر نیز شرکت داشته باشد.
این تیم تحقیقاتی می خواهد تا بیولوژی چربی قهوه ای را بیشتر مورد مطالعه قرار دهد و همین طور انواع ژنتیک را بررسی کند تا علت وجود چربی قهوه ای بیشتر در بعضی افراد و نبود آن در گروه دیگر را بیابد. این ها نخستین گام در جهت توسعه ی روش های دارویی برای تحریک فعالیت چربی قهوه ای و درمان چاقی و بیماریهای در رابطه با آن هستند.
کوهن می گوید: سوالی که همه می پرسند این است که من چه کاری می توانم انجام دهم تا چربی قهوه ای بیشتری داشته باشم؟ ما هنوز پاسخ خوبی برای این سوال نداریم اما این مساله تحقیقات بسیار جالبی برای دانشمندان در سال های آتی است.

منبع: