معاون پژوهشگاه زلزله شناسی: ۲۶پس لرزه تا ساعت ۶ بامداد رخ داد

به گزارش نیوزتل معاون پژوهشی پژوهشگاه زلزله شناسی و مهندسی زلزله با اشاره به اینکه تا ساعت ۶ بامداد ۲۶ پس لرزه رخ داد، اظهار داشت: احتمال وقوع زلزله بزرگتر از ۵.۱ ریشتر خیلی کم است اما صفر نیست.

دکتر محمد تاتار معاون پژوهشی و عضو هیئت علمی پژوهشگاه زلزله شناسی و مهندسی زلزله در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد زلزله شب گذشته اظهار داشت: در ساعت ۲۳: ۳۰ دقیقه پنج شنبه یک پیش لرزه ۲.۹ ریشتری داشتیم که تقریباً پس از آن یک زلزله ۵.۱ ریشتری صورت گرفت.
وی با اشاره به اینکه اگر پس از این زلزله ۵.۱ ریشتری زلزله ای با بزرگای بیشتر رخ می داد می توانستیم بگوییم ۵.۱ ریشتری یک پیش لرزه بوده، تصریح کرد: اما با عنایت به این که تا ساعت ۶: ۰۰ بامداد ۲۶ پس لرزه در همان نقطه رخ داد می توانیم بگوییم عملا زمین لرزه ۵.۱ زمین لرزه اصلی بوده است.
تاتار با تاکید بر اینکه دقت مکان یابی این زمین لرزه ها در کشور بالاست، تصریح کرد: پس از این پیش زمین لرزه، زلزله و پس لرزه ها، مکان یابی در اطراف تهران با دقت بالایی ثبت می شود.
به گفته وی تا ساعت ۶: ۳۰ بامداد بزرگترین زمین لرزه با بزرگای ۳.۹ ریشتر بوده است که با این خصوصیت ها می توان گفت زمین لرزه ۵.۱ ریشتری همان زمین لرزه اصلی بوده و احتمال وقوع زلزله های بزرگتر خیلی کم است.
معاون پژوهشی پژوهشگاه زلزله شناسی و مهندسی زلزله با تاکید بر اینکه خیلی وقتها، زمین لرزه ها می توانند گسل های دیگر را فعال کند، خاطرنشان کرد: شواهدی در این خصوص ندیدیم و این احتمال وقوع زلزله بعدی را خیلی کمتر می کند.
وی با اشاره به اینکه این گسل سابقه فعالیت زیادی داشته است، اضافه کرد: طی ۱۰۰ سال قبل در این نقطه زلزله ای به این بزرگی نداشتیم و بزرگترین آن ۴-۴.۵ ریشتر بوده که در این مقیاس زمین لرزه زیادی رخ داده است.
تارتار اظهار داشت: زمین لرزه شب گذشته طبیعی و با ساز و کاری مشخص بوده است؛ انتظار وقوع این زمین لرزه ها را از این گسل داریم.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه زلزله شناسی و مهندسی زلزله افزود: ساز و کار کانونی برای زمین لرزه با گسل مشا همخوانی داشت. زمین لرزه بخشی از گسل مشا بود.
وی با تاکید بر اینکه زمین لرزه پدیده پیچیده ای است، اظهار داشت: ما معمولاً اطلاعاتی را برپایه سابقه زلزله در منطقه یا لرزه خیزی مشابه در سایر مناطق را عرضه می دهیم. اما در خیلی از موارد پیش می آید که زمین رفتار غیرطبیعی نشان داده است.
تاتار تصریح کرد: معمولاً زلزله تا مدت ها پس لرزه هایی دارد که این روند ادامه خواهد داشت.
زمین لرزه ربطی به آتشفشان ندارد
معاون پژوهشی پژوهشگاه زلزله شناسی و مهندسی زلزله در مورد مقیاس پس لرزه ها تصریح کرد: پس از زمین لرزه اصلی تا مقیاس ۱-۱.۵ ریشتر هم در آن منطقه مکان یابی می شود که به علت زلزله شب گذشته این مکان یابی شروع شده است.
وی با اشاره به اینکه پس لرزه هایی پس از زلزله ۵.۱ ریشتر رخ داده، خاطرنشان کرد: بزرگترین این پس لرزه ها ۳.۹ ریشتر در همان نقطه بوده است؛ اگر پس لرزه ای با مقیاس ۴ ریشتر در همان نقطه هم رخ دهد، عجیب نیست که تا این مقیاس در تهران هم احساس خواهد شد.
تاتار تاکید کرد: احتمال وقوع زلزله بزرگتر از ۵.۱ ریشتر خیلی کم است ولی صفر نیست.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه زلزله شناسی و مهندسی زلزله در مورد ارتباط زلزله و آتشفشان اظهار داشت: این زلزله هیچ ارتباطی با آتشفشان ندارد چونکه این زمین لرزه گسل مشخصی داشته و با اطمینان بالای ۹۰ درصد می توانیم بگوییم که این زمین لرزه ها از گسل مشا بوده است.
تاتار اظهار داشت: تابحال هیچ زمین لرزه ای آتشفشانی را فعال نکرده است؛ اگر آتشفشانی فعال شود همزمان با آن زمین لرزه ای را احساس می نماییم که این زمین لرزه با زمین لرزه ای حاصل از حرکت گسل ها، متفاوت است.